5 jegeskávé recept
Sok ember számára a kávé elengedhetetlen része a mindennapi életnek. Nyáron, amikor a hőmérő magas hőfokot mutat, az embernek gyakran nincs kedve a forró kávéhoz, ami a testet még jobban felmelegíti. Ezért létezik a kávé hideg változata- a jegeskávé. Nem tudni, hogy elsőként ki találta ki, de valószínűleg géniusz volt. ;)
A jegeskávé tulajdonképpen klasszikus kávé, csak nem kell leforrázni. Az elkészítéshez szükséges alapanyagok a jég és a kávé (eszpresszó). A többi már csak a fantázián múlik.
Bemutatunk 5 receptet és ötletet az ilyen frissítő kávé elkészítéséhez.
1. KLASSZIKUS jegeskávé
Hozzávalók: eszpresszó vagy doppió (dupla eszpresszó), 2dcl tej, jég
Folyamat: Elkészítjük az eszpresszót, amit hagyunk kihűlni (ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot). A tejet shakerrel vagy habverővel felverjük. Egy magasabb pohárba jeget szórunk, ráöntjük az elkészített kihűlt kávét, majd végezetül lassan hozzáöntjük a felvert tejet. Az elkészített jegeskávé tetejét megszórhatjuk őrölt fahéjjal, dióval vagy csokoládéval.
2. DALGONA jegeskávé
Hozzávalók: 2LK instant kávé, 2 LK kávé, 2LK kristálycukor, 2LK forró víz, 250 ml tej, jég
Folyamat: Tálban összekeverjük a kávét, a cukrot és a forró vizet. Ezeket a nyersanyagokat habverővel vagy kézi habverővel elkeverjük (kb. 5perc), majd krémes állagot kell kapnunk világos-barnás színben. Közepes méretű pohárba teszünk pár kocka jeget, hozzáöntjük a hideg tejet és az elkészített kávés habot.
3. TONIC jegeskávé
Hozzávalók: eszpresszó, tonic, jég, citrom
Folyamat: A pohárba jeget teszünk és tonicot öntünk hozzá. Elkészítjük az eszpresszót is, amelyet kanál segítségével az előkészített pohárhoz öntünk úgy, hogy a tonic a kávéval ne keveredjen össze. Az elkészített italt citrommal ízesíthetjük.
4. Jegeskávé FAGYIVAL
Hozzávalók: lehűtött eszpresszó, tej, fagylalt és szörp
Folyamat: Shakerbe vagy zárható pohárba beleöntjük a kávét és ízlés szerinti szörpöt, majd megkeverjük. Pár kocka jeget a pohárba teszünk, majd rá az elkészített kávét és végezetül hozzáadunk egy gombóc fagyit.
5. KÁVÉDARA jegeskávé
Hozzávalók: eszpresszó, tej, szörp
Folyamat: elkészítjük a kávét, amit jégkockaként megfagyasztunk. Az elegy megfagyása után a kávés jeget szétdaraboljuk, esetleg szétmixeljük és pohárba tesszük. Egy kevés hideg tejjel leöntjük. A tetejét leönthetjük szörppel vagy megszórhatjuk csokidarabokkal vagy dióval.
TIPP: A klasszikus jegeskávét kombinálhatjuk pl. juharsziruppal, sűrített tejjel vagy karamellel.
Bonus: Házi karamelles szörp – recept:
Hozzávalók: 250g kristálycukor, 1LK citromlé, 130 ml víz (50 és 80ml folyamatosan)
Folyamat: edényben összekeverjük a cukrot, a citromlevet és 50ml vizet. Mindezt közepes lángon melegítjük. Nem keverjük, csak finoman rázogatjuk az edényt. Ha a szirup eléri a sötét borostyán színt, folyamatosan (háromszorra) hozzáöntjük a maradék vizet és megvárjuk, míg a szörp ismét főni kezd. Ezután lehúzzuk a lángról és hagyjuk kihűlni. Az így elkészített karamelles szörp zárt üvegben néhány hónapot is kibír.
Egészségére! :)