5 jegeskávé recept

ladova kava

Sok ember számára a kávé elengedhetetlen része a mindennapi életnek. Nyáron, amikor a hőmérő magas hőfokot mutat, az embernek gyakran nincs kedve a forró kávéhoz, ami a testet még jobban felmelegíti. Ezért létezik a kávé hideg változata- a jegeskávé. Nem tudni, hogy elsőként ki találta ki, de valószínűleg géniusz volt. ;)

jegeskávé tulajdonképpen klasszikus kávé, csak nem kell leforrázni. Az elkészítéshez szükséges alapanyagok a jég és a kávé (eszpresszó). A többi már csak a fantázián múlik.

Bemutatunk 5 receptet és ötletet az ilyen frissítő kávé elkészítéséhez.


1. KLASSZIKUS jegeskávé

Hozzávalók: eszpresszó vagy doppió (dupla eszpresszó), 2dcl tej, jég

Folyamat: Elkészítjük az eszpresszót, amit hagyunk kihűlni (ízlés szerint adhatunk hozzá cukrot). A tejet shakerrel vagy habverővel felverjük. Egy magasabb pohárba jeget szórunk, ráöntjük az elkészített kihűlt kávét, majd végezetül lassan hozzáöntjük a felvert tejet. Az elkészített jegeskávé tetejét megszórhatjuk őrölt fahéjjal, dióval vagy csokoládéval.

2. DALGONA jegeskávé

Hozzávalók: 2LK instant kávé, 2 LK kávé, 2LK kristálycukor, 2LK forró víz, 250 ml tej, jég

Folyamat: Tálban összekeverjük a kávét, a cukrot és a forró vizet. Ezeket a nyersanyagokat habverővel vagy kézi habverővel elkeverjük (kb. 5perc), majd krémes állagot kell kapnunk világos-barnás színben. Közepes méretű pohárba teszünk pár kocka jeget, hozzáöntjük a hideg tejet és az elkészített kávés habot.

ladova kava tonic

3. TONIC jegeskávé

Hozzávalók: eszpresszó, tonic, jég, citrom

Folyamat: A pohárba jeget teszünk és tonicot öntünk hozzá. Elkészítjük az eszpresszót is, amelyet kanál segítségével az előkészített pohárhoz öntünk úgy, hogy a tonic a kávéval ne keveredjen össze. Az elkészített italt citrommal ízesíthetjük.

4. Jegeskávé FAGYIVAL

Hozzávalók: lehűtött eszpresszó, tej, fagylalt és szörp

Folyamat: Shakerbe vagy zárható pohárba beleöntjük a kávét és ízlés szerinti szörpöt, majd megkeverjük. Pár kocka jeget a pohárba teszünk, majd rá az elkészített kávét és végezetül hozzáadunk egy gombóc fagyit.

5. KÁVÉDARA jegeskávé

Hozzávalók: eszpresszó, tej, szörp

Folyamat: elkészítjük a kávét, amit jégkockaként megfagyasztunk. Az elegy megfagyása után a kávés jeget szétdaraboljuk, esetleg szétmixeljük és pohárba tesszük. Egy kevés hideg tejjel leöntjük. A tetejét leönthetjük szörppel vagy megszórhatjuk csokidarabokkal vagy dióval.

TIPP: A klasszikus jegeskávét kombinálhatjuk pl. juharsziruppal, sűrített tejjel vagy karamellel.


Bonus: Házi karamelles szörp – recept:

Hozzávalók: 250g kristálycukor, 1LK citromlé, 130 ml víz (50 és 80ml folyamatosan)

Folyamat: edényben összekeverjük a cukrot, a citromlevet és 50ml vizet. Mindezt közepes lángon melegítjük. Nem keverjük, csak finoman rázogatjuk az edényt. Ha a szirup eléri a sötét borostyán színt, folyamatosan (háromszorra) hozzáöntjük a maradék vizet és megvárjuk, míg a szörp ismét főni kezd. Ezután lehúzzuk a lángról és hagyjuk kihűlni. Az így elkészített karamelles szörp zárt üvegben néhány hónapot is kibír.

ladova kava

Egészségére! :)

Termékeink

Értékelések